Фолиевата киселина или т.нар. фолацин принадлежи към водноразтворимите витамини от групата В (по-точно В9) и е един от най-важните за доброто здравословно състояние на нашия организъм. Представлява жълтооранжев кристален прах и е с брутна формула C19H19N7O6. Фолацинът представлява коензим, необходим на тялото, за да натрупа мускулна маса и да образува хемоглобин, тъй като взима активно участие в синтеза на аминокиселината серин, в метаболизма на тирозин, витамините С и В12.

Фолиева киселина - защо е толкова важна?

Фолиевата киселина намалява риска от вродени увреждания на бебето до 70%, като спомага за правилното развитие на гръбначния стълб и мозъка, участва в образуването на ДНК и РНК, благодарение на което се активизира клетъчния растеж. Витамин В9 участва активно и в процесите на метаболизъм - превръща аминокиселината цистеин в метионин, като по този начин намалява нивата на първата аминокиселина в кръвта, което е от особено значение за доброто състояние на плацентата и своевременно намалява риска от преждевременно раждане. Освен това, фолиевата киселина спомага за нормалното образуване на червени кръвни телца, предпазвайки организма от развитие на анемия и оказва благотворен ефект върху нервната система, намалявайки нивото на стресовите хормони. Този витамин играе ключова роля и в усвояването на останалите витамини от групата В, като осигурява енергия за организма и му помага по-лесно да се пребори с умората.

Фолиевата киселина е витамин, който организмът не може сам да възпроизведе, нито пък да складира дълго време...

...което означава, че е необходимо ежедневно организмът да си осигури прием на витамин В9 чрез храната или допълнителни хранителни добавки, по съвет на специалист. Човешкото тяло е устроено така, че не може да произвежда фолиева киселина, нито пък може да съхранява запаси от нея за по-дълъг срок от време, а естествената фолиева киселина, която се приема чрез храната, е нестабилна и губи своята активност по време на термична обработка или поставена в условия на стайна температура.

Фолиевата киселина, постъпвайки в организма, попада в черния дроб и плазмата, както и в еритроцитите, а там се свързва с желязо и спомага за формирането на хемоглобин. Чернодробното депо за витамин В9 успява да покрие нуждите на организма за период от три месеца, при положение, че напълно е прекратен приемът на киселината.

Най-добрите източници на витамин В9 са:

Всички листни зеленчуци (зелени салати, зеле, магданоз, спанак), аспержи, броколи, карфиол, зрял фасул, грах, домати, ряпа, ечемик, кълнове, леща, ориз, пшеничен зародиш, овесени ядки, нахут; черен дроб, агнешко и говеждо месо, меки сирена, яйца, а също така и пълнозърнест хляб. Плодовете с най-високо съдържание на фолиева киселина са: авокадо, папая, портокали и ягоди. В някои страни фолиевата киселина се използва като хранителна добавка при производството на тестени изделия (фиде, макарони, спагети и др.).